واژه نامه بلاکچین

واژه نامه بلاکچین

واژه نامه بلاکچین

All | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z آ ا ب پ ت ج چ ح س ه و
There are currently 34 names in this directory beginning with the letter C.
C

Candlestick‏ (‏کندل استیک):
کندل استیک یک روش گرافیکی و تصویری است که برای نمایش تغییر قیمت در طول زمان استفاده می‌شود. هر کندل دارای ۴ نقطه اطلاعاتی است؛ قیمت باز شدن، پایین‌ترین قیمت ثبت شده، قیمت بسته شدن، بالاترین قیمت ثبت شده. کندل استیک‌ها یکی از مهم‌ترین المان‌ها در تحلیل تکنیکال هستند.

Cash‏ (‏پول نقد):
پول نقد شکل فیزیکی ارز نظیر اسکناس و سکه است. به این نوع پول‌ها اصطلاحا پول فیات یا بدون پشتوانه می‌گویند، که پشتوانه آنها در واقع، دولت‌ها، وضعیت اقتصادی یک کشور، منابع و غیره است.

CBDC‏ (‏ارز دیجیتال بانک مرکزی):
CBDC مخفف Central Bank Digital Currency است. نوع جدیدی از رمزارزها است که توسط بانک مرکزی صادر می‌شود و وضعیت قانون‌گذاری آنها به مقررات یا قانون دولت بستگی دارد.

CDP‏ (‏موقعیت بدهی وثیقه‌دار):
CDP‏، موقعیتی است که با قفل کردن وثیقه در قرارداد هوشمند MakerDAO برای تولید استیبل کوین DAI ایجاد می شود. این سیستم توسط تیم MakerDAO به دنیای مالی غیرمتمرکز معرفی شد و نحوه ایجاد استیبل کوین DAI است.

Central Ledger‏ (‏دفتر کل مرکزی):
دفتر کل، تحت اختیار آژانس یا سازمان متمرکز نظیر بانک است که تمام تراکنش‌های مالی را ثبت می‌کند. نمونه این دفاتر کل در دنیای بلاکچین، دفتر کل توزیع شده (DLT) است، که تمام تراکنش‌ها و بلاک‌ها در آن ثبت می‌شوند. در واقع بلاک چین، خود زیرشاخه‌ای از دفتر کل توزیع شده است.

Centralized‏ (‏متمرکز):
ساختار سازمانی که در آن، یک یا تعداد کمی از نودها، کل شبکه را کنترل می‌کنند. در دنیای سنتی، تمام سازمان‌ها، بانک‌ها و شرکت‌های بزرگی مثل گوگل، متمرکز هستند؛ یعنی تمام دیتاها و اطلاعات در دیتاسنتر این شرکت نگهداری می‌شود و گوگل به تمام آنها دسترسی دارد.

Centralized Exchange‏ (‏صرافی متمرکز):
صرافی‌های متمرکز (CEX) نوعی از صرافی ارزهای دیجیتال هستند که توسط شرکتی اداره می‌شود که به صورت متمرکز بوده و یک شخص یا گروه مالک آن است. در حال حاضر معروف‌ترین صرافی متمرکز دنیا، صرافی بایننس است.

Chain Split‏ (‏جداسازی زنجیره):
اصطلاح دیگری برای هارد فورک (Hard Fork) است. هارد فورک بیشتر اوقات سبب دو شاخه شدن زنجیره بلاکچین می‌شود و معمولا رمز ارز جدید نیز برای شاخه جدید تعریف می شود؛ هارد فورک زمانی اعمال می شود که آپدیت جدید با نسخه قبلی همخوانی نداشته باشد. از معروف‌ترین فورک‌ها می توان به بیت کوین کش (BCH) و بیت کوین SV اشاره کرد.

Change‏ (‏بقیه پول):
تراکنش‌های بیت کوین از ورودی‌ها و خروجی‌ها در سیستمی به اسم تراکنش خروجی خرج نشده (UTXO) انجام می‌شوند. زمانی که شما یک بیت کوین ارسال می‌کنید، در واقع شبکه از UTXOهای تراکنش های دیگر استفاده می کند، تا یک بیتکوین شما را ارسال کند و اگر برای مثال ۱.۲ بیتکوین داشته باشید، تمام آن را در شبکه منتشر می‌کند و باقیمانده ۰.۲ را به شما باز می‌گرداند.

Chargeback‏ (‏هزینه):
تقاضای ارائه‌دهنده کارت اعتباری برای خرده فروش است، تا از کلاهبرداری یا تراکنش نامناسب اطمینان حاصل شود و پس از تایید به منظور پرداخت یا انتقال پول دریافت می‌گردد.

Cipher‏ (‏سایفر یا رمزگذاری):
به الگوریتم رمزگذاری و رمزگشایی اطلاعات گفته می‌شود. رمزنگاری المان اصلی پول‌های دیجیتالی مثل بیت کوین است.

Circulating Supply‏ (‏موجودی در گردش):
بهترین تخمین از تعداد کوین‌هایی است که در بازار در گردش هستند و در دست عموم است. موجودی در گردش کوین‌ها در تحلیل فاندامنتال کاربرد فراوانی دارد.

Client‏ (‏کلاینت):
نرم‌افزاری که می‌تواند در رایانه به تراکنش‌های بلاک چین دسترسی داشته و آن را پردازش کند. کاربرد رایج کلاینت در کیف پول نرم افزاری ارز دیجیتال است.

Close‏ (‏قیمت نهایی):
به قیمت بسته شدن یا قیمت نهایی اشاره دارد و مشابه اصطلاح مورد استفاده در بورس است. قیمت نهایی در کندل استیک‌ها نمایان می‌شود، و در تحلیل تکنیکال کاربردهای زیادی دارد.

Cloud Mining‏ (‏استخراج ابری):
استخراج با استفاده از توان پردازشی از راه دور است و به وسیله شرکت‌های تجهیزات عملیاتی در بعضی از کشورها نظیر ایسلند و چین به کاربران اجاره داده می‌شود که هزینه نگهداری و مصرف برق است. اصطلاح مورد استفاده دیگر برای ماینینگ ابری، قرارداد ماینینگ است. متاسفانه بیشتر سایت‌هایی که این نوع استخراج را ارائه می دهند، کلاهبردار هستند.

Co-Signer‏ (‏یکی از امضا کنندگان):
فرد یا نهادی که کنترل و دسترسی نسبی به کیف پول ارز دیجیتال را دارد. این نوع امضا کنندگان در کیف پول‌های چند امضایی وجود دارند، که هر دو نفر (یا بیشتر) از کسانی که به آن والت دسترسی دارند، باید تراکنش ارسالی را امضا کنند؛ در غیر این صورت تراکنش ارسال نمی‌شود.

Coin‏ (‏کوین):
کوین، ارز دیجیتالی یا رمزنگاری شده است که می‌تواند به طور مستقل بر روی بلاک چین خود عمل کند. معروف‌ترین کوین‌ها، بیت کوین، اتریوم و بایننس کوین (BNB) هستند.

Coinbase‏ (‏کوین بیس):
کوین بیس ابتدا در سیستم بیت کوین طراحی شد و تراکنش اجباری در بلاک است. خروجی آن به همان جایی هدایت می‌شود که جایزه ماینینگ می‌رود؛ در واقع تراکنش حاوی پاداش بلاکی است که به ماینری که آن را استخراج کرده ارسال می‌شود. در سیستم بیت کوین، کوین بیس دارای ورودی به اندازه ۱۰۰ بایت است و می‌توان پیام به آن ضمیمه کرد یا برای نانس‌های اضافی از آن استفاده کرد.

Cold Storage‏ (‏ذخیره سازی سرد یا آفلاین):
کیف پول آفلاین ارزهای دیجیتال معمولا شامل کیف پول‌های سخت افزاری بدون تصدی، USB ها، رایانه‌های آفلاین یا کیف پول‌های کاغذی هستند. این نوع ذخیره که به آن ذخیره‌سازی سرد یا آفلاین می‌گویند، امن‌ترین نوع نگهداری رمز ارزهاست.

Cold Wallet‏ (‏کیف پول سرد):
نوعی کیف پول ارز دیجیتال که رمزارزها را بدون اتصال به اینترنت ذخیره می‌کند. کیف پول‌های سخت افزاری مانند لجر (Ledger) و ترزور (Trezor) و کیف پول های کاغذی، معروف ترین کیف پول های سرد هستند. این والت‌ها به اینترنت وصل نیستند؛ بنابراین امن‌ترین روش برای نگهداری ارزهای رمزنگاری شده هستند. البته برای ارسال و دریافت کریپتو، باید این نوع کیف پول‌ها را به اینترنت متصل کرد.

Collateral‏ (‏وثیقه):
اصطلاح وثیقه کریپتویی با رشد پروژه‌های دیفای رونق گرفت. وثیقه به معنای کریپتویی است که کاربران به منظور ضمانت برای بازپرداخت مبلغ وام گرفته خود، به پلتفرم ارائه می‌دهند. این کار شبیه به سیستم بانکی سنتی است، که شما در هنگام وام گرفتن، باید چیزی را نزد بانک گرو بگذارید؛ مانند سند منزل یا اتومبیل) و این وثیقه باید هم‌ارزش یا باارزش‌تر از وامی باشد که دریافت می‌کنید. زمانی که وام خود را بازپرداخت کردید، درست مانند سیستم سنتی، وثیقه شما آزاد می‌شود.

Confirmation‏ (‏تاییدیه):
تراکنش فقط هنگامی تایید می‌شود که در یکی از بلاک‌های بلاک چین وارد شود؛ در این حالت تاییدیه صورت می‌گیرد. هر بلاک اضافی، به تاییدیه دیگری نیاز دارد. معاملات و مبادلات مختلف به تعداد متفاوتی از تاییدیه نیاز دارند تا تراکنش ارز دیجیتال را انجام شده در نظر گرفت. زمانی که یک تراکنش تاییدیه یا Confirmation دریافت کرد، یعنی تراکنش به مقصد رسیده و در کیف پول قابل نمایش و خرج کردن است.

Consensus‏ (‏اجماع):
هنگامی که تمام شرکت کنندگان شبکه در خصوص سفارش و محتویات بلاک‌ها و تراکنش‌های موجود در بلاک‌ها توافق داشته باشند، اجماع صورت می‌گیرد. اجماع در رمز ارزها الگوریتم‌های مختلفی دارد، که مشهورترین آنها گواه اثبات کار (POW) و گواه اثبات سهام (POS) هستند.

Consortium Blockchain‏ (‏بلاک چین کنسرسیوم):
بلاک چین خصوصی که در آن، یک کنسرسیوم اطلاعات را بدون دسترس عموم به اشتراک می‌گذارد، در حالی که متکی به ویژگی‌های شفاف و تغییرناپذیر بلاک چین است.

Correction‏ (‏اصلاحیه):
اصلاحیه نوسان حداقل ۱۰ درصدی و معمولا منفی در قیمت ارز دیجیتال یا بازار است، تا قیمت بیشتر یا کمتر از ارزش ارز دیجیتال را تنظیم کند. المان‌های زیادی در اصلاح قیمت‌ها تاثیرگذار هستند؛ مانند اخبار منفی، حباب قیمت (که برخی اوقات باعث اصلاح ۵۰ درصد یا بیشتر می‌شود)، قانون‌گذاری‌ها، هک صرافی‌ها یا پلتفرم‌ها و غیره.

CPU/ Central Processing Unit‏ (‏واحد پردازش مرکزی):
واحد پردازش مرکزی که به آن CPU نیز می‌گویند، به عنوان مغز رایانه قلمداد می‌شود و عملیات مختلف در حال اجرا در رایانه را هماهنگ می‌کند. سرعت کلاک CPU بر حسب گیگاهرتز یا GHz اندازه گیری می‌شود. از CPU ها در استخراج برخی رمز ارزها استفاده می‌شود.

Crowdloan‏ (‏وام جمعی):
وام جمعی یا Crowdloan در شبکه‌های پولکادات و کوساما استفاده می‌شود. کراودلون‌ها در پاراچین‌های این دو شبکه راه‌اندازی می‌شوند. در مجموع ۱۰۰ پاراچین در شبکه‌های پولکادات و کوساما وجود دارند، که پروژه‌ها برای این که بتوانند این پاراچین‌ها را اجاره کنند، باید در این Crowdloanها برنده شوند. هر پروژه می‌تواند بین ۶ ماه تا ۲ سال این پاراچین‌ها را اجاره کند و این پروسه از طریق وام‌های جمعی انجام می‌شوند. به کراودلون‌ها حراجی یا مزایده نیز گفته می‌شود.

Crypto-jacking‏ (‏کریپتو ربایی):
استفاده بدون اجازه از رایانه فرد دیگر برای استخراج ارز دیجیتال را Crypto Jacking‌ می‌گویند. هکرها این کار را با استفاده از کلیک کردن فرد قربانی بر روی یک لینک بدکار در یک ایمیل، که شامل کدهای ماینینگ کریپتو است، انجام می‌دهند. یک روش دیگر نیز آلوده کردن یک وبسایت یا تبلیغ آنلاین با یک کد جاوا اسکریپت است، که به محض این که در مرورگر قربانی بارگذاری شد، به طور خودکار اجرا می‌شود.

Cryptoasset‏ (‏دارایی رمزنگاری شده):
دارایی رمزنگاری شده هر دارایی دیجیتالی است که از فناوری‌های رمزنگاری برای حفظ عملکرد خود به عنوان ارز یا برنامه غیرمتمرکز استفاده می‌کند.

Cryptocurrency‏ (‏ارز دیجیتال):
واسطه دیجیتالی معاملات است که از رمزنگاری قوی بهره می‌برد تا تراکنش‌های مالی را ایمن کند، ایجاد واحد‌های اضافی را کنترل و انتقال دارایی را تایید کند. به طور کلی، به تمام کوین ها و توکن هایی که در بازار وجود دارند، کریپتوکارنسی، رمزارز و یا ارز دیجیتال می گویند.

Cryptographic Hash Function‏ (‏تابع هش رمزنگاری):
هش‌های رمزنگاری، از ورودی‌های تراکنش دارای اندازه‌های مختلف، مقادیر هش منحصر به فرد و با اندازه ثابت تولید می‌کند. این پیام زمانی که رمزگشایی می‌شود، می‌تواند به جای پسورد ذخیره شود و بعدا برای تایید کاربر استفاده شود. الگوریتم SHA-256 مثالی از توابع هش رمزنگاری شده است که بیت کوین و برخی رمز ارزها از این تابع استفاده می‌کنند؛‌ توابع رمزنگاری معروف دیگر، شامل ETHASH و Scrypt هستند.

Cryptography‏ (‏رمزنگاری):
یکی از حوزه‌های مطالعاتی است و برای ایمن‌سازی اطلاعات و جلوگیری از خوانش اطلاعات توسط شخص ثالث استفاده می‌شود. رمزنگاری برای اولین بار، حدود ۴۰۰۰ سال قبل در مصر باستان استفاده شد و سپس، اقوام دیگر نیز از این روش برای ارسال اسناد و مدارک مهم و سری خود استفاده کردند. رمزگذاری در طول زمان پیشرفت کرد و رمزگشایی آن سخت تر و سخت‌تر شد. امروزه برای رمزگشایی برخی الگوریتم‌های رمزنگاری، باید توان محاسباتی و هزینه بسیار زیادی مصرف کرد.

Custodial‏ (‏متصدی / حضانتی):
معمولا به ذخیره سازی کلیدها اشاره دارد. در خصوص کیف پول‌ها یا صرافی‌ها، ابزارهای تصدی به تجهیزاتی گفته می‌شود که کلیدهای خصوصی توسط ارائه دهندگان سرویس‌ها نگهداری می‌شود و حساب کاربری ارائه می‌دهند. زمانی که کلیدهای خصوصی شما در دست یک صرافی یا کیف پول است، اصطلاحا می‌گوییم که آن صرافی یا والت متصدی کلیدهای شماست. از آنجایی که کلیدهای شما در دست اکسچنج‌ها و این نوع کیف پول‌ها قرار دارد، آنها به دارایی‌های شما دسترسی دارند و رمز ارزهای شما کاملا امن نیستند؛ به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که دارایی‌هایتان را در صرافی‌ها یا این نوع والت‌ها نگهداری نکنید.

Cypherpunk‏ (‏سایفرپانک):
فرد فعالی که برای پذیرش گسترده ارز دیجیتال تلاش می‌کند و از راهکارهای رمزنگاری قوی و فناوری‌های بهبود حریم خصوصی برای پیشرفت‌های سیاسی و اجتماعی استفاده می‌کند. سایفرپانک‌ها گروهی هستند متشکل از رمزنگاران، متخصصان کامپیوتر و ریاضیات، که تلاش اصلی آنها در جهت حفظ حریم خصوصی مردم در فضای اینترنت است.